Burn-out behandelen en voorkomen
Volgens ‘Stichting Burn-out’ krijgt 14% van de werknemers te maken met een burn-out (1). Welke behandelopties zijn er bij een burn-out en nog veel belangrijker: hoe is het te voorkomen?
De diagnose
Volgens de DSM IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) is een burn-out een ongedifferentieerde somatoforme stoornis waarbij soms sprake kan zijn van een gemaskeerde depressieve stoornis (2).
Een somatoforme stoornis is een psychische aandoening waarbij een persoon lichamelijke klachten heeft waarvoor geen somatische oorzaak gevonden is. Met andere woorden een depressie met fysieke klachten. Een burn-out hoeft niet enkel mentaal-psychologisch te zijn. Er kunnen ook fysieke oorzaken zijn.
Oorzaken burn-out
Meer geld, carrière maken, een grotere auto, extreme sportprestaties, de wens om een ‘perfect’ lichaam te hebben. Bij ontevredenheid over het lichaam kan een blik in de spiegel al stress veroorzaken. Ontevredenheid, het gevoel nooit genoeg te hebben kan ziekmakend zijn.
Goed voor jezelf zorgen is niet iets wat vanzelfsprekend is. Het lichaam kan gezien wordt als enkel een ‘taxi voor het hoofd’. Veelvuldig snacken, snoepen en het gebruik van genotsmiddelen kan verleidelijk zijn. Niet goed voor jezelf zorgen blijft meestal niet zonder gevolgen.
De beloning en belasting
Ontevreden mensen zoeken vaker een beloning. Denk hierbij aan cafeïne, alcohol, snoep, snacks en energiedrankjes. Ook werk, belastende beweging (bijvoorbeeld kickboxen, marathonlopen of spinning), tv kijken, games, sociale media, porno, drugs en medicijnengebruik kunnen verslavend worden of zijn. In overmaat beroven deze ‘beloningen’ de mens van zijn energie.
Bij vage vermoeidheidsklachten is een paracetamol snel genomen. Een paracetamol kan als een ‘onschuldig’ medicijn worden gezien, maar is echter een dopamine-antagonist en kan zo de huishouding van dit ‘gelukshormoon’ in de war brengen. Zo zijn er meer onschuldig lijkende medicijnen makkelijker voor het grijpen via de drogist. Ze zijn belastend voor diverse organen waaronder de lever.
Vrouwen zien de anticonceptiepil als perfecte uitvinding voor hun hormoonsturing. De pil kent echter ook een negatieve kant, namelijk de hormoonhuishouding in de war brengen. Hormoongebruik belast, net als paracetamolgebruik, o.a. de methylering, sulfatie en glutathionconjugatie (detoxfabrieken) in de lever.
Tijdens de opvoeding kan belonen al met de paplepel worden ingegoten. Kinderen worden steeds vaker verwent met ‘veel lekkers en cadeautjes’. Denk aan de ‘kindersurprise’: chocola met een cadeautje erin.
Knuffelen maakt blij
Knuffelen zorgt ervoor dat endorfines vrijkomen. Geef dus vaker een knuffel als beloning. Een beloning die vele malen beter werkt dan snoep of cadeautjes. Knuffelen is de ideale beloning voor groot en klein. Endorfine (het snelst werkende anti-stresshormoon) dat vrijkomt bij knuffelen heeft het vermogen om pijnstillend te werken en een gevoel te geven van welbevinden en geluk.
Bij een lichaam in balans, is men minder afhankelijk van een beloning. De endorfineproductie is dan goed. Er wordt weinig cortisol (stresshormoon) aangemaakt. Wanneer er gewenning ontstaat en men afhankelijk wordt van een beloning zal er minder een ’geluksgevoel’ worden ervaren.
Een aanhoudende onbalans van ontevredenheid en beloningen zorgt ervoor dat het cortisolniveau eerst flink gaat stijgen waarna het zal dalen. Als cortisol daalt volgt de burn-out.
Gevolgen burn-out
Een burn-out kan het limbisch systeem (groep structuren in de hersenen die betrokken zijn bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen), het emotionele brein, de hypothalamus en de hypofyse aan-tasten.
Het gevoelsleven, slaap, denken, seksualiteit, lichaamstemperatuur en het honger- en dorstgevoel kunnen verstoord raken. Er kunnen meer mentale en emotionele klachten worden ervaren.
Een zwakke bijnierwerking en/of schildklierwerking door langdurige stress kan o.a. vermoeidheid, hyperglycemie (te hoog bloedsuikerspiegel), slechte mitochondriale functies, neerslachtigheid, depressie, verminderde concentratie en een verminderd geheugen geven.
Neurotransmitters (signaalstoffen) verlagen bij een burn-out. Juist hormonen als serotonine en dopamine die bekend staan als de ‘stemming- en gelukshormonen’ verlagen. Alle reden om ervoor te zorgen dat met de juiste behandeling de juiste neurotransmitters aankomen op de juiste plaats in het lichaam.
Bij stress en burn-out gaat veel magnesium verloren
Stress en depressie, maar ook het gebruik van alcohol, koffie, cafeïne en suiker rooft magnesium (3). Overmatig sporten en medicatie als maagzuurremmers, bloeddrukverlagende medicatie en psychofarmaca vragen ook om extra magnesium.
Wanneer er sprake is van een magnesiumtekort kan dit kramp en spierpijn veroorzaken. Slecht slapen kan ook een teken zijn van een magnesiumtekort. Een tekort aan magnesium zorgt er onder andere voor dat er minder energie wordt gevormd.
Vitamine D heeft magnesium nodig om opgenomen en omgezet te kunnen worden en magnesium is vaak als co-factor nodig in diverse cellen. Een magnesiumtekort heeft een negatief effect op het centrale zenuw-stelsel. Er zijn vele ziektebeelden en klachten die een relatie kunnen hebben met magnesiumtekort. Denk aan angst, geheugenverlies, paniekstoornissen, chronische pijn, depressie, hoofdpijn, migraine, hartaanval, ADHD en zelfmoordneigingen.
Bij stress en burn-out is het niet onverstandig om een goed opneembare vorm van magnesium te suppleren. Kies voor een magnesium die biologisch is gebonden, zoals een citraat of tauraat. Overleg met een natuurdiëtist voor een suppletieadvies op maat.
Natuurlijke magnesiumbronnen zijn o.a.: biologische volle granen, biologische groenten (vooral bladgroenten) en fruit (pruimen en grapefruit), biologische zaden en noten (pompoen, zonnebloempit en sesampasta/tahin), biologische peulvruchten.
Hoe behandel je burn- out:
Schrijf je hier in voor de cursus Burn-out
Bestel hier de Burn-out Plus combitest
Bron: Natuurdietisten.nl
