Chronische buikpijn bij kinderen en het darmmicrobioom
Chronische buikpijn is een veel voorkomend probleem onder kinderen. Naar schatting heeft onder de algemene Nederlandse bevolking ongeveer 8% van de kinderen regelmatig last van buikpijn. Van de kinderen op lagere schoolleeftijd heeft tien tot twintig procent hier regelmatig last van. Behalve buikpijn hebben deze kinderen vaak ook andere klachten zoals misselijkheid, verstopping of diarree.
Oorzaken buikpijn
De buikpijn kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijke lichamelijke oorzaken zijn een bacteriële of virale gastro-enteritis, belasting met parasieten, een urineweginfectie, obstipatie of een inflammantoire darmaandoening (Colitis Ulcerosa, ziekte van Crohn). Ook coeliakie, lactose-intolerantie en hormonale klachten bij meisjes in de (pre)puberteit kunnen deze klachten veroorzaken. Andere oorzaken zijn spanningen thuis of op school, lichamelijk of geestelijk geweld, seksueel misbruik en het vertalen van zich niet lekker voelen in buikpijn hebben. Vooral jonge kinderen zijn vaak nog niet in staat aan te geven wat er scheelt en vertalen dit in buikpijn hebben. Meestal wordt er geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor buikpijn gevonden wanneer ouders medische hulp zoeken. Ook al is er (nog) geen lichamelijke oorzaak gevonden, er is wel een reden voor de buikpijn.
Het is belangrijk de oorzaak van de buikpijn te achterhalen, zodat het kind en de ouders passende ondersteuning krijgen. Steeds vaker vragen ouders voor hun kind hiervoor hulp bij een complementair werkende gezondheidsprofessional.
Verstoord darmmicrobioom
Een darmmicrobioom ontlastingsonderzoek kan een goed hulpmiddel zijn om de oorzaak van de buikpijn te achterhalen en een passend behandelplan op te stellen.
In mijn praktijk als (kinder)natuurdiëtist en integraal voedingstherapeut heb ik veel te maken met kinderen met chronische buikpijnklachten. Mijn ervaring is, dat bij veel kinderen er sprake is van een verstoring in de vertering, het darmmicrobioom en/of de conditie van de darmslijmvliezen. Ook spelen regelmatig IgG gemedieerde voedselovergevoeligheden voor o.a. gluten, melkeiwit, noten en eieren een rol. Deze verstoringen kunnen ontstaan na het gebruik van medicatie (antibiotica, corticosteroïden), stress, onvoldoende nachtrust, het doormaken van een darminfectie of een onevenwichtig eetpatroon.
Darmmicrobioom ontlastingstest
Met behulp van een darmmicrobioom ontlastingsonderzoek en uitgebreide anamnese is het mogelijk meer zicht te krijgen op de rol van de vertering en ecosysteem van de darm bij het ontstaan en in stand houden van de buikpijn. Zo kan de verteringskracht van het kind in kaart worden gebracht door het ontlastingspatroon na te vragen en in de ontlasting verteringsparameters te laten bepalen (voedselresiduen, pancreaselastase en galzuren). Het darmmicrobioom wordt gecheckt door bepaling van aantallen en soorten bacteriën, schimmels en parasieten in de ontlasting. De parameters secretoir IgA, alfa-1-antitrypsine, zonuline, calprotectine en EPX geven belangrijke informatie over de conditie van de darmslijmvliezen en -immuniteit.
Op basis van de gegevens uit de anamnese, ontlastingstest en eventuele aanvullende onderzoeken is het mogelijk om samen met de ouders en het kind een persoonlijk behandelplan op te stellen. Pijlers van de behandeling zijn adviezen over gezonde leefstijl, (op)voeding en suppletie afgestemd op de individuele behoefte van het kind.
Het doel is om met een op maat gesneden behandelplan de oorzaak van de buikpijn weg te nemen, klachten te verminderen en oude en nieuwe klachten te voorkomen.Vind je dit onderwerp interessant?
Schrijf je dan in voor: Cursus - Darmmicrobioom Kind en Buikklachten | 25 maart 2021
Tanja Visser, kinder-natuurdiëtist en integraal voedingstherapeut www.dieetcare.nl en www.energieherstelplan.nl
Ben je gezondheidsprofessional? Wil je meer weten over een darmmicrobioom ontlastingstest bij kinderen met buikpijn? Schrijf je dan in voor de Gamedi/Medivere cursus Buikklachten bij kinderen en het darmmicrobioom.
![blog foto](images/nieuws/2xgf7jva2w4kk4oks8.jpg)