Chronische obstipatie bij kinderen en het darmmicrobioom
Obstipatie is een veel voorkomend probleem op de kinderleeftijd. Geschat wordt dat elk jaar ongeveer 100.000 kinderen kortdurend of voor langere tijd dit probleem doormaken.
Rome III- criteria
Volgens de Rome-III criteria, in 2005 vastgelegd door een internationale werkgroep van kindergastro-enterologen en kinderpsychologen, is er sprake van (functionele) obstipatie wanneer een kind de afgelopen 4 tot 8 weken minimaal 2 van onderstaande klachten heeft:
-2 keer per week ontlasting of minder vaak
-tenminste eenmaal per week incontinent voor ontlasting terwijl het kind wel zindelijk is
-het ophouden van de ontlasting
-harde ontlasting of een pijnlijke, moeizame stoelgang
-voelbare grote massa ontlasting in de endeldarm
-ontlasting met een grote diameter die moeilijk door te spoelen is.
Chronische obstipatie zorgt vaak voor bijkomend ongemak, zoals een opgezette buik, buikpijn, kramp, winderigheid, verminderde eetlust, prikkelbaarheid, schaamte en angst.
Ouders gaan op zoek naar hulp en kloppen hiervoor steeds vaker aan bij een complementair werkende gezondheidsprofessional.Op zoek naar de oorzaak
Hoe meer de behandeling gericht is op de oorzaak van de obstipatie hoe groter de effectiviteit. Mogelijke oorzaken van obstipatie bij kinderen zijn te weinig lichaamsbeweging, het ophouden van de ontlasting/negeren van de aandrang, psychosociale problemen, gebruik van bepaalde medicatie (bijv. ijzerpreparaten), onderliggende ziektes (coeliakie, spierziekte, neurologische aandoening) en voedingsfactoren. Denk hierbij aan onvoldoende inname van vocht en vezels, een onregelmatig eetpatroon, overgang naar een ander voedingspatroon, gebruik van grote porties en voedselovergevoeligheid.
Onbalans in het darmmicrobioom en de vertering
Veel van bovengenoemde oorzaken hebben een verstorende invloed op het darmmicrobioom en/of verteringskracht van een kind. Dit werkt obstipatie in de hand of houdt het in stand. De onbalans wordt verder versterkt door o.a. gebruik van antibiotica of een darminfectie.
Darmmicrobioom ontlastingsonderzoek bij obstipatie
Een darmmicrobioom ontlastingsonderzoek is handig, niet invasief diagnostisch hulpmiddel bij de behandeling van obstipatie bij kinderen. Samen met een uitgebreide anamnese geeft dit veel praktische handvatten om een passend en effectief behandelplan op te zetten.
In mijn praktijk als natuur(kinder)dietist en integraal voedingstherapeut behandel ik regelmatig kinderen met chronische obstipatie. Bij deze kinderen komt naar mijn ervaring uit het darmmicrobioom ontlastingsonderzoek vaak naar voren:
-te veel resten van eiwitten en/of zetmeel en/of verlaagde pancreaselastase wijzend op verteringsproblematiek
-tekort aan zuurvormende lactobacillen, bifidobacteriën en/of enterococcen
-overmaat aan schadelijke gisten, schimmels en/of rottingsbacteriën
-verhoogde pH.
Met behulp van de gegevens uit de anamnese en de ontlastingstest kan er samen met de ouders en het kind een persoonlijk behandelplan worden opgesteld met hierin adviezen over gezonde leefstijl, (op)voeding en suppletie.
Het doel is om hiermee de oorzaak van de obstipatie en bijbehorende klachten weg te nemen, het darmmicrobioom te herstellen en nieuwe klachten te voorkomen.Tanja Visser, kindernatuurdiëtist en integraal voedingstherapeut www.dieetcare.nl en www.energieherstelplan.nl
Ben je gezondheidsprofessional en wil je meer weten over dit onderwerp? Schrijf je dan in voor de Gamedi/Medivere Darmmicrobioom Kind en buikklachten bij kinderen en het darmmicrobioom.